הצמדת אוזניים

הצמדת אוזניים

הצמדת אוזניים הינה הליך כירורגי שכיח, שמתאים לכל מי שסיים את שלב ההתפתחות והגדילה של האפרכסת וסובל מאוזניים בולטות. הורים רבים בוחרים באזור גיל 6 לביצוע הניתוח, מפני שבגיל זה כבר ניתן לרוב לבצע את הניתוח, ומפני שזהו רגע המעבר לבית הספר. הניתוח משפר את בלט האוזניים ואת המנח שלהן באופן משמעותי, ומקנה להן מראה אסתטי וטבעי.

בלט של אפרכסות האוזניים הינו פגם אסתטי שיכול להיות בעל השפעה חברתית ופסיכולוגית על התפתחות הילד. האוזניים אמנם בולטות מלידה, אך מומלץ להמתין עם ניתוח הצמדת האוזניים עד לסיום הצמיחה של האפרכסות. בניתוח הצמדת אוזניים, האפרכסת מוצמדת לראש, תוך עיצוב מחדש של הסחוסים והסרה של עודף סחוס כשיש בכך צורך. הניתוח מערב את האוזן החיצונית ואינו משפיע על השמיעה.

למה לעבור ניתוח הצמדת אוזניים?

אוזניים בולטות עלולות להוות מקור ללעג והקנטה מצד הסובבים את הילד. הדבר עשוי להוביל לפגיעה בביטחון העצמי, לפגיעה בדימוי הגוף ולהיות בעל השפעה חברתית משמעותית. פעמים רבות הרצון לעבור ניתוח בא מהילד עצמו על אף גילו הצעיר.

המטרה של הניתוח להצמדת אוזניים, מעבר כמובן להצמדת האוזניים לקרקפת, היא להעניק מראה פרופורציונאלי ביחס שבין הפנים לאוזניים, כמו גם עיצוב מחדש של הסחוס וטיפול באוזניים לא סימטריות במידת הצורך. חשוב לדעת שלניתוח מטרה אסתטית, אך הוא לא פוגע במנגנון השמיעה או בחלקי אוזן חיוניים. אותו שיפור אסתטי שבהצמדת האוזניים, מביא לשינוי לו הילד ייחל כל כך.

באיזה גיל אפשר לעבור את הניתוח?

מומלץ להמתין עם הניתוח עד שהאפרכסת מגיעה כמעט לגודלה המקסימלי ולאחר שהילד מספיק בוגר להבין ולרצות את הניתוח אותו הוא עומד לעבור. שלב זה קורה בד"כ בתחילת בית הספר היסודי.

באופן כללי, ניתן לעבור את הניתוח החל מגיל 6. ניתן גם לעבור את הניתוח בגיל מבוגר יותר, לאחר פגישת ייעוץ לבחינת ההתאמה אצל הרופא המנתח.

לפני גיל 6 לעומת זאת, האפרכסת אינה מגיעה לגודלה המקסימלי, ולכן עדיף לחכות עם מועד הניתוח עד גיל זה לפחות, בו האוזן כמעט וסיימה את תהליך ההתפתחות הטבעי. עם זאת, מוטב ברוב המקרים לקחת את הילד כבר בגיל זה ולא לחכות, על מנת למנוע את ההתמודדות עם הסביבה בגילים מאוחרים יותר.

למי מתאים או לא מתאים לעבור את הניתוח?

הניתוח להצמדת אוזניים מתאים למגוון רחב מאוד של גברים, נשים, ילדים וילדות. בתנאי שהם סובלים מבליטה של האוזניים, שמאופיינת לרוב בחוסר הגדרה וקיפול של סחוסים (אנטי-הליקס), הגדלה של סחוס הקונכה, בלט תנוכים ועוד וכן בתנאי שהם מעל גיל 6 ומצבם הבריאותי מאפשר את קיום הניתוח.

ההחלטה הסופית לגבי הצורך בניתוח ולגבי ההתאמה לניתוח, תתבצע לאחר פגישה עם המנתח הפלסטי, אבחון הבלט ותיאום ציפיות כללי לקראת הניתוח.

אילו הכנות יש לעשות לקראת הניתוח?

לפני ניתוח להצמדת אוזניים, חשוב להקפיד על הכנה מתאימה הכוללת:

  • לפני ניתוח בהרדמה כללית יש צורך בצום של 6-8 שעות. לפני הרדמה מקומית אין צורך בצום.
  • יש להימנע מנטילת תרופות הגורמות לדילול דם וכן מתרופות קבועות אחרות, לאחר ייעוץ עם רופא.
  • מומלץ להתקלח היטב ולחפוף את השיער בלילה שלפני הניתוח.

תהליך הניתוח

לפני הניתוח מבוצע סימון מקדים אשר יסייע במהלך הניתוח. בדומה לכל ניתוח אחר, מבוצע חיטוי וכיסוי סטרילי. בהמשך מבוצעת הרדמה מקומית אשר מסייעת בהפרדת השכבות ובמניעת דימום. הניתוח עצמו נעשה בגישה אחורית, כלומר בחלק המוסתר של האפרכסת, כך שהצלקת מוחבאת היטב בקפל של האוזן. מסירים רקמה רכה מאחורי האוזן, מה שמאפשר להניח תפרים מיוחדים אשר יצמידו את האוזן לראש.

במידת הצורך מוסר גם סחוס אשר מפריע ומונע את ההצמדה. כמו כן, מונחים תפרים נוספים אשר מעצבים את הסחוסים של האפרכסת ומטפלים בבלט של חלקה העליון של האוזן. בהתאם לצורך מבוצע שיוף והחלשה של הסחוס על מנת שיתקפל בכיוון הרצוי ועל מנת למנוע הישנות של הבלט.

חשוב לזכור שבמקרים רבים, בעיקר כשמדובר בילדים מתחת לגיל 12, יהיה צורך בהרדמה כללית במידה והילד לא משתף פעולה באופן מלא וכן על מנת לבצע את הניתוח בדיוק המרבי הנדרש.

תהליך ההחלמה לאחר ניתוח הצמדת אוזניים

בתום הניתוח האוזניים נחבשות בחבישה רכה ועדינה אשר תשמור על צורת האפרכסת, תגן על האזור הניתוחי ותקל על הכאב בזמן השינה. לאחר הסרת החבישה, מומלץ להשתמש בסרט לראש או בכובע צמר אשר יגן אף הוא וישמור על התוצאה הניתוחית למשך 6 שבועות לערך. בתקופה זו מומלץ להימנע מפעילות גופנית ובמיוחד מקצועות ספורט אשר יכולים להוביל לחבלה או לפגיעה באוזניים.

בשבוע הראשון שלאחר הניתוח, יש ליטול משככי כאבים על פי הצורך. תופעות הלוואי כוללות תחושת אי-נוחות, כאב באזור האוזן, רגישות למגע, שטפי דם ואדמומיות, אך כל אלו צפויים לחלוף לאחר כשבוע.

מומלץ להימנע מכניסה למקורות מים שונים כמו בריכה, ים, ג'קוזי וכו' במשך 6 השבועות הראשונים שלאחר הניתוח.

מהם הסיבוכים בניתוח הצמדת אוזניים?

ניתוח הצמדת אוזניים הינו ניתוח בטוח ובעל שיעור נמוך של סיבוכים. עם זאת, בדומה לכל הליך כירורגי אחר קיימים סיכונים אפשריים גם בניתוח עצמו וגם בהליכי ההרדמה השונים.

הסיבוכים האפשריים לאחר הניתוח כוללים בין היתר – דימום, זיהום, צלקת בולטת, הישנות של הבלט או אסימטריה.

האם יש אפשרויות שהן לא ניתוחיות?

ישנן שיטות לא ניתוחיות להצמדת אוזניים באמצעות תפרים אך יעילותם פחותה מהגישה הניתוחית.

הרופא המטפל מחדיר את החוטים לאפרכסת ובעזרתם מעצב את הסחוסים ומקטין את הבלט של האוזניים. כאמור, גישה זו אמנם לא מצריכה ניתוח, אך התוצאות שלה טובות הרבה פחות מהתוצאות המתקבלות לאחר הניתוח.

פוסטים נוספים

לקביעת פגישת ייעוץ ללא התחייבות, ניתן להשאיר פרטים וניצור איתך קשר בהקדם: