הוצאת קופסית

הוצאת קופסית בשד

ניתוח הגדלת חזה הכולל שתלי סיליקון הינו הליך כירורגי פופולרי אותו עוברות למעלה ממיליון נשים בשנה ברחבי העולם. שתל הסיליקון מדמה באופן מיטבי מרקם טבעי של השד תוך שיפור המראה האסטטי לפי בקשת המטופלת. כמו כל גוף זר שנכנס לגופינו, גם כלפי שתל הסיליקון ישנם תהליכים פיזיולוגים טבעיים שמתרחשים ברקמה שכוללים יצירת מעטה של רקמת חיבור מסביב לשתל. רקמה זו שנוצרת בתהליך טבעי של הגוף בדרכו לקלוט את שתל הסיליקון מכונה “קופסית”. הקופסית בשד הינה צפויה וטבעית ולרוב אינה מלווה בתסמינים ואינה דורשת התערבות רפואית, אך לעיתים מתרחש סיבוך רפואי המכונה “התקשות קופסית בשד” בו השכבה העוטפת את השתל עבה וקשה יותר. אף שתופעה זו אינה מסוכנת, היא עלולה בהחלט לגרום לפגיעה באיכות החיים הכוללת אי נוחות, כאב ואף לשינוי לא רצוי במראה האסתטי. במקרה זה יש לשקול טיפול של הוצאת קופסית בשד.

תסמינים להתקשות קופסית בשד

קופסית בחזה נמדדת ב-4 דרגות בסולם “Baker” כאשר לכל דרגה מאפיינים מסוימים:

  1. דרגה 1: הקופסית רכה מאוד ואינה מורגשת, השד רך למגע ואין תסמינים של כאב או שינוי במראה החיצוני של השד.
  2. דרגה 2: קיימת קופסית מסביב לשתל אך ברמה שאינה גורמת לכאב או לשינוי אסתטי, ניתן לחוש באזור תחושה יותר מוצקה שאינה מפריעה.
  3. דרגת 3: התקשות קופסית לרמה בה מורגשת אי נוחות, האזור קשה למגע ומופיע שינוי במראה השד מהאופן הרצוי.
  4. דרגה 4: בדרגה זו בעקבות התכווצות הקופסית השד מעוות את מראהו באופן ניכר, נהיה קשה ובעל רגישות רבה המלווה בכאב.

הסיכוי להיווצרות קופסית מעובה משתנה ותלוי בגורמים רבים כגון הזמן שחלף מההגדלה, סוג השתל, מנח מעל או מתחת לשריר, תגובת הגוף לשתל ועוד. רוב הנשים שעברו ניתוח להגדלת חזה יהיו בשתי הדרגות הראשונות לפי סולם Baker, בהן היווצרותה הטבעית של קופסית בשד היא ללא השלכות משמעותיות. במקרים אלו לא יומלץ לעבור טיפול להוצאת הקופסית. לעומת זאת, בדרגות 3 ו-4, בהן הקופסית נהיית קשיחה יותר ומפריעה הן מבחינה אסתטית והן מבחינה פיזיולוגית – מומלץ לפתור את הבעיה באמצעות התערבות רפואית של הוצאת הקופסית.

הוצאת קופסית השד

תהליך הוצאת קופסית השד הינה הליך כירורגי הנעשה בידי מנתח פלסטי מומחה בה מוסרת הקופסית באופן חלקי או מלא יחד עם השתל הישן, כאשר קיימת אפשרות להכניס שתל סיליקון חדש או להשתמש בפתרונות אסתטיים חלופיים כגון הזרקת שומן עצמי או לבצע הרמת חזה ללא שתלים.

הכנה לניתוח

בתחילה המטופלת תתבקש לעבור בדיקות הדמיה הכוללות אולטרסאונד לשדיים ו/או ממוגרפיה כדי להעריך את תקינות השתלים וכן בדיקת אק”ג ובדיקות דם. לאחר מכן מתבצע ייעוץ עם מנתח פלסטי מומחה שיבדוק את ההיסטוריה הרפואית של המטופלת וכן יערוך בדיקה מקיפה. הרופא ישמע את הציפיות של המטופלת וילמד את רצונותיה האסתטיים. בהתאם לבדיקה הגופנית והבדיקות הנוספות שבוצעו, ד”ר קליין ימליץ על ביצוע ההליך להוצאת קופסיות מהשד תוך פירוט המשמעות והסבר מלא על השיטות, התהליך, ההשלכות, הסיבוכים האפשריים וההחלמה הצפויה.

קיימות מספר שיטות שידונו בין הרופא המנתח למטופלת בהתאם לממצאי הבדיקה בכל מטופלת:

  • הוצאה מלאה או חלקית של הקופסית בהתאם לחוות דעתו המקצועית של המנתח לאור מצב הקופסית, והחלפת שתלים. במקרה זה תוסר הרקמה העבה, אך המיקום של השתל החדש ישמר ואין צורך בהליך ניתוחי באזורים נוספים בשד. עם זאת ייתכן כי הרקמה באזור לא תאפשר פתרון כירורגי זה.
  • הוצאה מלאה או חלקית של הקופסית בהתאם לחוות דעתו המקצועית של המנתח לאור מצב הקופסית, תוך החלפת שתלים והכנסתם למקום אחר בשד. במקרה זה תוסר הרקמה העבה וגם המיקום של השתל ישתנה למעל או מתחת לשריר מתוך מטרה ליצור את האפקט האסתטי הרצוי.
  • הוצאה מלאה של הקופסית עם השתל ללא הכנסת שתלים חדשים לאחר מכן. יש נשים הבוחרות שלא להחליף את השתל בשתל חדש לאור אי הנעימות שנגרמה להן ומחשש שתחזור התקשות הקופסית. על מנת לשמור על המראה האסתטי של החזה ועל מנת למנוע נפילה וריקנות של השד לאחר הניתוח, רבות מהן בוחרות בהליכים אסתטיים נוספים כגון הרמת חזה ו/או השתלת שומן עצמי.

כחודש טרם הניתוח יש להפסיק לעשן על מנת להבטיח החלמה מיטבית. ביום הניתוח יש להיות בצום מוחלט של 8 שעות טרם הניתוח, כאשר ניתן לשתות מים בלבד עד 4 שעות לפני הניתוח. יש להגיע ביום הניתוח ללא לק ואיפור וללא תכשיטים ועדשות מגע. יש לדאוג מראש לחזיית ספורט נטולת ברזלים שנפתחת מקדימה וכן לתרופות לשיכוך כאב.

הליך הניתוח

הניתוח מבוצע בהרדמה מלאה. הניתוח מתחיל בחתך עורי שנעשה לרוב בצלקת הקודמת מהניתוח להגדלת חזה. בשלב זה המנתח מחליט לפי שיקול דעתו וניסיונו המקצועי איזו פעולה כירורגית לנקוט:

  • בדרך אחת המנתח פותח את הכיס של השתל ומוציא אותו, ולאחר מכן גם את הקופסית המעובה שעטפה את השתל, מה שמכונה קלינית “capsulectomy”.
  • במקרה אחר, המנתח מסיר את קופסית השד המעובה יחד עם השתל ללא צורך בפתיחת הכיס, פעולה קלינית המכונה “en-bloc capsulectomy”.

בסיום הניתוח, המנתח יכול להשאיר נקז למספר ימים, וזאת בכדי לנקז החוצה מכיס השתל הריק הפרשות של נוזלים עד שהוא נדבק ונסגר מבפנים. החתך נתפר בתפרים נספגים שאינם דורשים הסרה בהמשך. הניתוח אורך כשעה עד שעה וחצי. את החזה המנתח חובש בפלסטרים ייעודיים ובחזיית לחץ שמפחיתה סיכון לדימום.

הליך משלים

להוצאת הקופסית והשתל יכולה להיות השפעה על המראה האסתטי בשל התרוקנות השד, מה שיוביל לצניחה שלו. רמת ההשפעה תלויה בכמות רקמת השד הנותרת ואיכותה מבחינה אלסטית. עוד בטרם הניתוח תועלה אפשרות להליך משלים להוצאת הקופסית בהתאם לציפיות המטופלת. יש נשים הבוחרות בהחלפת השתל בשתל חדש. נשים אחרות בוחרות הליך של הרמת חזה במקום או בנוסף להחלפת השתל. פתרון זה מומלץ כאשר רקמת החזה אינה גמישה וצפויה צניחה משמעותית לאחר הניתוח. הרמת החזה מבוצעת באותו הניתוח להסרת הקופסיות ומאריכה מעט את משכו. פתרון אפשרי נוסף הוא הזרקת שומן עצמי, בו מושתל שומן מהבטן או הירכיים לאזורים החסרים בשד. ניתן לבצע את ההליך המשלים גם בנפרד בשלב מאוחר יותר לאחר הוצאת השתלים.

לאחר הניתוח

לאחר הניתוח המטופלת מועברת לחדר התאוששות עם צוות תומך שיהיה קשוב ויסייע במתן תרופות לשיכוך כאב ויעזור במקרים של תופעות לוואי שלאחר הרדמה כמו בחילות. לאחר כשעה המטופלת תועבר לחדר האשפוז להשגחה של מספר שעות ולאחר מכן ניתן להשתחרר עם מלווה (חל איסור לנהוג לאחר הרדמה כללית). לאחר יומיים ניתן וחשוב לרחוץ את החזה במים ובסבון (בלי להוריד את הפלסטרים) מדי יום. הפלסטרים יפלו לבד לאחר כחודש וחצי.

החלמה

ההחלמה אורכת כשבוע עד עשרה ימים שלאחריהם ניתן לחזור לעבודה שאינה כרוכה במאמץ פיזי. לאחר כחודש וחצי ניתן לחזור באופן הדרגתי גם לפעילות גופנית. במהלך ההחלמה יורגשו בימים הראשונים כאב ותחושת מתיחה. לכאב ניתן לקחת משככי כאבים קלים כמו אקמול או אופטלגין ובמידת הצורך חזקים יותר כגון זלדיאר או פרקוסט. (בימים הראשונים שלאחר הניתוח רצוי שלא לקחת נורופן או אדוויל בשל תופעת לוואי של העלאת הסיכון לדימום). במידה והושאר נקז בניתוח, הוא יוסר על פי רוב לאחר מספר ימים במרפאה.

תופעות לוואי

בתחילה נשים מדווחות לרוב על תחושת מתיחה ו/או כאב שמגיב לתרופות לשיכוך כאב וחולף תוך מספר ימים. כמו כן, תיתכן נפיחות בשבועות הראשונים אשר יכולה להיות מלווה גם באסימטריה זמנית אשר תחלוף עם הזמן. חזיית ספורט יכולה להקל על הכאב ולתרום להפחתת הנפיחות. תופעת לוואי נפוצה היא שטפי דם תת עוריים שנספגים וחולפים תוך מספר שבועות מהניתוח. תופעת לוואי אפשרית נוספת יכולה להתבטא בתחושת דקירות או זרמים בשדיים. בנוסף ייתכנו שינויים בתחושה באזור הפטמות ובחלק התחתון של השד. השינויים התחושתיים יכולים להתבטא כחוסר תחושה או רגישות יתר למגע. ברוב המקרים שכיחות התסמינים תרד עם הזמן עד שתחלוף על פי רוב.

תופעות לוואי פחות שכיחות יכולות לכלול: דימום, הצטברות נוזלים, זיהום, קרע במשתל, כאב כרוני בשד. במקרים אלו יש צורך במעקב וטיפול אך הם אינם שכיחים. לאורך תהליך ההחלמה ולאחריו יתקיימו ביקורות להבטחת הצלחת ההליך הניתוחי ולמעקב אחר התפתחות תופעות לוואי. הביקורות יהיו כשבועיים, חודש וחצי ו-3 חודשים מהניתוח או לפי שיקול דעת המנתח.

ד”ר דורון קליין – המומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית

הוצאת קופסית השד הינה הליך ניתוחי הנעשה בידי מומחה לכירורגיה פלסטית. ככל הליך כירורגי הוא בעל סיכונים לסיבוכים ועל כן חשוב לבחור מנתח מקצועי עם ניסיון בתחום. אם את לאחר ניתוח הגדלת חזה ומרגישה אי נוחות, כאב או שינוי אסתטי במראה החזה, את מוזמנת לייעוץ אישי במרפאה של ד”ר דורון קליין, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית עם התמחות על בתחום ניתוחי השד. ד”ר קליין מביא איתו גישה טיפולית אישית עם התחשבות בצרכים וברצון של כל אחת וזאת לצד ניסיון קליני עשיר ורף מקצועי מהמעלה הראשונה. ד”ר קליין מנהל את היחידה לכירורגיה פלסטית בבית חולים אסותא אשדוד ובעל שם כמרצה בתחום הכירורגיה הפלסטית ומינוי מטעם החוג לכירורגיה באוניברסיטת תל אביב. על מומחיותו הרבה בתחום וניסיונו הרב, ד”ר קליין התמנה לנהל את היחידה לכירורגיה פלסטית ואסתטית בבית החולים אסותא באשדוד. לד”ר קליין מרפאה פרטית ברמת החייל בתל אביב בה הוא משלב את גישתו הייחודית לראות ולהבין כל אחת עם ניסיון ומקצועיות רבה בתחום הרפואה האסתטית. מגיע לך להיות שלמה עם גופך, בואי להתייעץ עם אחד מטובי המומחים בתחום לפתרונות מקצועיים מתוך ראייה אישית.

טיפולים נוספים

לקביעת פגישת ייעוץ ללא התחייבות, ניתן להשאיר פרטים וניצור איתך קשר בהקדם: