הקטנת חזה לגבר, או בשם המקצועי "ניתוח גניקומסטיה" הינה תופעה בה ניתן למצוא עודף רקמת שד או שומן אצל גברים באזור החזה. מדובר בתופעה שכיחה היכולה להיגרם מסיבות שונות כגון השמנת יתר, תרופות, סמים או מחלות מסוימות. לעיתים נדירות, הגניקומסטיה יכולה להופיע עקב הימצאותם של גידולים, כאשר ברוב המקרים לא נמצאת סיבה רפואית להופעתה בבירור הטרום ניתוחי.
גניקומסטיה היא תופעה רפואית המתאפיינת בהגדלה של החזה אצל גברים. מדובר במצב שכיח למדי, כאשר מחקרים עדכניים מראים כי כ-30%-40% מהגברים יחוו גניקומסטיה בצורה כלשהי במהלך חייהם. אצל מתבגרים, השכיחות אף גבוהה יותר ומגיעה לכ-65% בגילאי 14-15, אם כי במרבית המקרים היא חולפת מעצמה תוך כשנתיים. בקרב גברים בוגרים, כ-25% סובלים מהתופעה, נתון המדגיש עד כמה מדובר במצב שכיח, שאין סיבה להתבייש בו.
חשוב להבדיל בין גניקומסטיה אמיתית לבין מה שמכונה "פסאודו-גניקומסטיה". בגניקומסטיה אמיתית ישנה הגדלה של רקמת בלוטית, שניתן לחוש בה כרקמה בעלת מרקם קשיח על פי רוב מתחת לקומפלקס עטרה-פטמה. לעומת זאת, פסאודו-גניקומסטיה מתייחסת להצטברות רקמת שומן באזור החזה ללא הגדלה של הרקמה הבלוטית. ההבחנה בין השניים חשובה שכן אפשרויות הטיפול שונות – בעוד שפסאודו-גניקומסטיה עשויה להשתפר באמצעות ירידה במשקל ופעילות גופנית, גניקומסטיה אמיתית לרוב דורשת התערבות ניתוחית ולא תחלוף לאחר ירידה במשקל.
סוג הטיפול נקבע בהתאם לחומרת הגניקומסטיה ואופי רקמת השד. הטיפול יכול להתבצע באמצעות שאיבת שומן ורקמת השד, או באמצעות הסרת רקמת השד ועודפי העור בגישה פתוחה. בתום הייעוץ והבדיקה ימליץ ד״ר דורון קליין על השיטה המתאימה ביותר למצבו של המטופל.
סיבות להופעת גניקומסטיה
התפתחות גניקומסטיה מתרחשת בשל חוסר איזון הורמונלי, ובעיקר בשל עלייה ביחס בין אסטרוגן (הורמון נשי) לטסטוסטרון (הורמון גברי). ישנם מצבים שונים אשר יכולים להוביל לחוסר איזון זה.
השימוש בסטרואידים אנאבוליים, הנפוץ בקרב ספורטאים ומתאמנים מקצועיים, מהווה גורם משמעותי להתפתחות גניקומסטיה. כאשר נוטלים סטרואידים, הגוף מגיב ליתר טסטוסטרון בהמרתו לאסטרוגן, תהליך המכונה ארומטיזציה, וכתוצאה מכך עלולה להתפתח גניקומסטיה.
תרופות רבות עלולות לגרום לגניקומסטיה כתופעת לוואי. בין התרופות הנפוצות ניתן למנות תרופות פסיכיאטריות כמו ריספרידון ואולנזפין, תרופות לטיפול ביתר לחץ דם כגון ספירונולקטון, תרופות לטיפול בכיב קיבה כמו סימטידין ותרופות למחלות לב. תרופות אלו משפיעות על רמת ההורמונים או על האופן בו הגוף מגיב אליהם.
מחלות אנדוקריניות והורמונליות מהוות גורם נוסף. היפותירואידיזם (תת-פעילות של בלוטת התריס) יכול להוביל לגניקומסטיה בשל השפעתו על מטבוליזם ההורמונים. היפוגונדיזם, מצב בו האשכים מייצרים פחות טסטוסטרון, עלול גם הוא לגרום לחוסר איזון הורמונלי המוביל לגניקומסטיה. גם בעיות בבלוטת יותרת הכליה או בכבד יכולות להשפיע על איזון ההורמונים בגוף.
השמנה מהווה גורם משמעותי לפסאודו-גניקומסטיה, אך יכולה גם להשפיע על התפתחות גניקומסטיה אמיתית. תאי שומן מייצרים אנזים הממיר טסטוסטרון לאסטרוגן, ולכן ככל שכמות השומן בגוף גבוהה יותר, כך גדל הסיכון לגניקומסטיה. מחקרים מראים כי ירידה של 10%-15% ממשקל הגוף יכולה להפחית משמעותית את התופעה במקרים של פסאודו-גניקומסטיה, אך השפעתה על גניקומסטיה אמיתית פחותה.
סימנים לאבחון עצמי של גניקומסטיה
זיהוי מוקדם של גניקומסטיה יכול לסייע בהחלטה האם לפנות לייעוץ רפואי. הסימן המובהק ביותר הוא הופעת רקמה מוצקה ונוקשה מתחת לקומפלקס עטרה-פטמה, בעוד שבפסאודו-גניקומסטיה התחושה היא רכה יותר ודומה למרקם של רקמת שומן. ניתן לבצע בדיקה עצמית על ידי מישוש עדין של אזור החזה.
רגישות או כאב באזור הפטמות מהווים סימן אפשרי נוסף לגניקומסטיה. בכ-30% מהמקרים, גברים הסובלים מגניקומסטיה חווים רגישות מוגברת, בעיקר בתקופה בה התופעה מתפתחת. כאשר הפטמות והאזור סביבן בולטים ומובחנים בצורה א-סימטרית (אחד גדול מהשני), או שישנו שינוי בצבע העור באזור, אלו עשויים להיות סימנים נוספים.
חשוב לציין כי אבחון עצמי אינו תחליף לבדיקה רפואית מקצועית. במקרה של ספק או דאגה, יש לפנות לרופא המשפחה או לכירורג פלסטי מומחה לאבחון מדויק.
בדיקות רפואיות לאבחון גניקומסטיה
תהליך האבחון המקצועי של גניקומסטיה כולל על פי רוב מספר בדיקות. בדיקת אולטרסאונד הינה בדיקה לא פולשנית המאפשרת למומחה להבחין בבירור בין רקמה בלוטית לרקמת שומן. במהלך בדיקת האולטרסאונד, מונח מכשיר קטן על החזה, המשדר גלי קול ויוצר תמונה של מבנה הרקמות. הבדיקה אינה כרוכה בכאב כלל, ואורכת כ-15-20 דקות. במקרים נדירים, כאשר יש חשד לגידול, עשויות להידרש בדיקות נוספות וזאת בהתאם לממצאים בבדיקה הגופנית או בבדיקת האולטרסאונד.
בדיקות הדם ההורמונליות כוללות מדידת רמות של טסטוסטרון, אסטרוגן, פרולקטין, LH, FSH, HCG, AFP והורמון מגרה בלוטת התריס – TSH. רמות גבוהות של אסטרוגן או פרולקטין, או רמות נמוכות של טסטוסטרון, עשויות להצביע על הסיבה לגניקומסטיה. בנוסף, נבדקים תפקודי כבד וכליות, שכן פגיעה בתפקוד איברים אלו עלולה להשפיע על פירוק והפרשת הורמונים מהגוף.
למי מתאים הניתוח?
הניתוח מתאים לגברים במשקל גוף תקין או קרוב לכך. במידה והמטופל סובל מהשמנת יתר, מומלץ לרדת במשקל לפני הניתוח. פעמים רבות, עצם הירידה במשקל תגרום לנסיגה במימדי החזה.
בגיל ההתבגרות תיתכן הגדלת חזה בשל שינויים הורמונליים. רוב המקרים יסוגו עם הזמן ללא כל טיפול ולכן מומלץ להמתין ולעקוב ורק במקרים שאינם נסוגים נמליץ על ניתוח.
לפני הניתוח יש לשלול סיבה משנית המובילה להגדלת החזה דוגמת תרופות, צריכה מופרזת של אלכוהול, שימוש בסטרואידים אנאבוליים או סמים מסוימים, מחלות כבד או כליה, הפרעות הורמונליות ועוד.
מתי ניתן לעבור ניתוח הקטנת חזה לגבר?
מומלץ להמתין עד לאחר גיל ההתבגרות לפני ניתוח גניקומסטיה שכן חלק ממקרי הגדלת החזה בנערים יסוגו לאחר תקופה זו. יחד עם זאת, במצבים קיצוניים ובהתאם למצב המטופל נמליץ על ניתוח גם בגיל צעיר יותר.
יתרונות ומגבלות של ניתוח הקטנת חזה בגבר
ניתוח הקטנת חזה מציע מספר יתרונות משמעותיים לגברים הסובלים מגניקומסטיה. השיפור האסתטי המיידי מוביל לעלייה משמעותית בדימוי הגוף ובביטחון העצמי. מחקרים מראים כי למעלה מ-90% מהמנותחים מדווחים על שיפור באיכות החיים לאחר הניתוח. היתרון הפרקטי כולל נוחות גדולה יותר בלבישת בגדים, יכולת לבחור בגדים המתאימים למבנה הגוף ללא חשש ושיפור בנוחות בעת פעילות גופנית. רבים מדווחים על יכולת להשתתף בפעילויות חברתיות כמו שחייה או פעילות בחוף הים, אותן נמנעו מלעשות קודם לכן.
לצד היתרונות, חשוב להיות מודעים למגבלות ולסיכונים הפוטנציאליים. הניתוח מותיר צלקות, אם כי אלו מתוכננות כך שיהיו מינימליות וממוקמות באזורים פחות בולטים. תיתכן אובדן תחושה זמני או קבוע באזור הפטמה, אם כי ברוב המקרים התחושה חוזרת תוך מספר חודשים. סיבוכים אפשריים נוספים כוללים דימום, זיהום, או א-סימטריה קלה. חשוב לזכור כי במקרים בהם לא טופלה הסיבה ההורמונלית הבסיסית לגניקומסטיה, התופעה עלולה לחזור גם לאחר הניתוח, עובדה המדגישה את החשיבות של טיפול בגורם הבסיסי במידה וקיים.
איך להתכונן לניתוח הקטנת חזה לגבר?
בבדיקת השד ניתן להתרשם ממרקם השד, דהיינו האם מדובר בשד המורכב בעיקר מרקמת שומן או מרקמה בלוטית ונוקשה יותר. במידת הצורך תתבקש לבצע גם בדיקת אולטרסאונד או ממוגרפיה.
לפני הניתוח יש לבצע בדיקות דם שיכללו בין היתר פרופיל הורמונלי וזאת על מנת לשלול סיבה משנית לגניקומסטיה. במקרים של משקל יתר, מומלץ לרדת במשקל לפני הניתוח.
בהתאם לגיל יש לבצע בדיקת אק"ג וצילום חזה. יש להעביר לרופא המנתח סיכום מידע רפואי מרופא המשפחה ובהתאם למצב הבריאותי, ייתכן והרופא יבקש בדיקות נוספות.
יש להפסיק עישון באופן מוחלט לפחות חודש לפני ואחרי הניתוח על מנת להפחית את הסיכון לפגיעה באספקת הדם לעור בית החזה וכן סכנות נוספות הכרוכות בעישון. צריך להתייעץ עם הרופא המנתח לגבי הפסקת תרופות קבועות דוגמת מדללי דם או תוספי מזון אותם נוטלים.
לניתוח יש להגיע בצום של 6 שעות, אך ישנם מצבים כמו לאחר ניתוח בריאטרי בהם יידרש צום ממושך יותר. יש להצטייד בחגורה אלסטית או מחטב מיוחד, אשר יש ללבוש לאחר הניתוח לכל אורך תקופת ההחלמה.
תהליך הניתוח
הניתוח מתבצע בהרדמה כללית ונמשך כשעה עד שעה וחצי. סוג הניתוח נקבע בהתאם לדרגת הגניקומסטיה ותלוי בכמות רקמת השד ועודפי העור. ברוב המקרים תתבצע שאיבת שומן באמצעות חתך קטן ונסתר בעור ותוך שימוש בצינורית קטנה דרכה תבוצע השאיבה. במידת הצורך תבוצע גם כריתה של רקמת השד באמצעות חתך קטן בגבול העטרה-עור, מה שמוביל לצלקת מוסתרת גם כן. בדרגה חמורה יותר של גניקומסטיה או לאחר ירידה ניכרת במשקל יתכנו עודפי עור אשר לא יתכווצו לאחר שאיבת השומן ובמקרים הללו יש צורך גם בהסרה של עודפי העור. שיטה זו תותיר צלקות גלויות יותר על פני בית החזה. על פי רוב, ד"ר דורון קליין לא משתמש בנקזים בניתוח גניקומסטיה.
כלל החתכים הניתוחיים יתפרו באמצעות חוטים נספגים ועל כן אין צורך להסירם. בתום הניתוח, תונח על בית החזה חבישה ויולבש מחטב או חגורה אלסטית והמטופל יועבר להתאוששות. לאחר מספר שעות, המטופל ישוחרר לביתו.
הוראות לאחר הניתוח
לאחר הניתוח מומלץ לנוח במשך מספר ימים וזאת על מנת להפחית את הכאב ולהקטין את הסיכון לסיבוכים דוגמת דימום מהאזור הניתוחי. בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח יתכנו שטפי דם שיספגו בהדרגה תוך 2-3 שבועות. בנוסף, גם בצקת אשר תיסוג במהלך מספר חודשים. יש ללבוש את המחטב או החגורה האלסטית במשך כל שעות היום למשך כחודש ימים וזאת על מנת להקל על הנפיחות ולסייע בתהליך ההחלמה. לאחר יומיים מהניתוח ניתן כבר להתרחץ. בימים הראשונים לאחר הניתוח מומלץ ליטול משככי כאבים. התפרים בניתוח נמסים ולכן אין צורך להסירם. הפלסטרים יפלו גם הם במקלחת לאחר מספר שבועות. לאחר הניתוח מומלץ להימנע מפעילות גופנית ומהרמת חפצים כבדים למשך חודש ימים לפחות. בתקופת ההחלמה מומלץ להימנע מעישון על מנת לשפר את ההחלמה מהניתוח. בשנה הראשונה שלאחר הניתוח, מומלץ להימנע מחשיפה לשמש של הצלקת או שימוש בביגוד וקרם הגנה על מנת לשפר את מראה הצלקת.
שאלות נפוצות
כמה זמן אחרי הניתוח ניתן לחזור לשגרת פעילות ספורטיבית מלאה?
החזרה לפעילות גופנית מתבצעת בהדרגה. הליכות קלות ומתונות ניתן להתחיל כבר לאחר שבוע מהניתוח, פעילות גופנית בינונית (כמו אימוני כושר קלים) לאחר כחודש, אך לפעילות ספורטיבית מאומצת, הרמת משקולות או ספורט תחרותי יש להמתין 6-8 שבועות. חשוב להקפיד על הנחיות הכירורג המטפל, שכן ההחלמה היא אינדיבידואלית.
האם הגניקומסטיה יכולה לחזור אחרי הניתוח?
במקרים בהם מתבצעת הסרה מלאה של הרקמה הבלוטית, הסיכוי לחזרת התופעה באותו אזור נמוך מאוד (פחות מ-5%). עם זאת, אם הגורם ההורמונלי לגניקומסטיה נמשך (למשל, המשך נטילת תרופות מסוימות או שימוש בסטרואידים), עלולה להתפתח גניקומסטיה מחדש. לכן, חשוב לטפל גם בגורם הבסיסי שהוביל להגדלת החזה.
האם הצלקות נראות לעין לאחר תקופת ההחלמה?
הניתוח מבוצע תוך מאמץ מרבי להסתרת הצלקות. ברוב המקרים, הצלקות ממוקמות בחלק התחתון של העטרה, במקום בו משתלבת העטרה עם העור של בית החזה, כך שהן כמעט בלתי נראות. תוך 6-12 חודשים, רוב הצלקות מתבהרות משמעותית והופכות לדקות וכמעט שאינן מורגשות. יש לציין כי איכות הצלקת תלויה גם בגורמים גנטיים אישיים ובהקפדה על הנחיות הטיפול לאחר הניתוח.
האם הניתוח ממומן או מסובסד על ידי קופות החולים או ביטוחים פרטיים?
במקרים רבים, ניתוח גניקומסטיה מוגדר כניתוח קוסמטי ולכן אינו מכוסה על ידי קופות החולים. עם זאת, במקרים בהם הגניקומסטיה נגרמת כתוצאה מבעיה רפואית, או כאשר היא גורמת למצוקה נפשית משמעותית המתועדת על ידי אנשי מקצוע, ישנו סיכוי לקבלת כיסוי חלקי או מלא. ביטוחים משלימים ופרטיים עשויים להציע כיסוי רחב יותר, בהתאם לתנאי הפוליסה. מומלץ לבדוק מול הקופה והביטוח האישי את זכאותך הספציפית טרם ביצוע הניתוח.
סיכום
ניתוח גניקומסטיה מהווה פתרון יעיל ובטוח להקטנת חזה בגברים הסובלים מהגדלת חזה אמיתית או פסאודו-גניקומסטיה. תהליך האבחון המקצועי, הכולל בירור סיבות אפשריות והתאמת גישת טיפול אישית, מהווה חלק מהותי בהבטחת תוצאה אסתטית מיטבית ושיפור איכות החיים. בעזרת טכניקות מתקדמות וגישת טיפול מותאמת לכל מטופל, ניתן להשיג חזה שטוח, מראה גברי טבעי והעצמת תחושת הביטחון העצמי. חשוב להקפיד על תהליך הכנה מסודר לניתוח ועל קיום הנחיות תקופת ההחלמה, לצורך השגת תוצאות מיטביות ומזעור סיכונים. ד"ר דורון קליין מלווה את המטופלים לכל אורך הדרך, משלב הייעוץ הראשוני ועד להשגת תוצאה אסתטית, בטוחה ומספקת.